Į didįjį ekraną sugrįžta Kieślowskio „Dekalogas“

6 birželio, 2021
Skaityti 2 min

„Skalvijos“ informacija


Kitą savaitę prasideda lenkų režisieriaus Krzysztofo Kieślowskio svarbiausio kūrinio – dešimties serijų ciklo „Dekalogas“ – seansai „Skalvijos“ kino centre. Valandos trukmės epizodai, sukurti interpretuojant Dešimt Dievo įsakymų, bus rodomi kasdien nuo birželio 9 dienos, kiekvienas po vieną kartą.

Prieš daugiau nei trisdešimtmetį sukurtas „Dekalogas“ – laikui atsparus kūrinys, nenublankstantis kokybiškų šiuolaikinių serialų gretose. Jį galima žiūrėti daug kartų ir vis atrasti, pastebėti ką nors naujo.

Televizijai sukurtame cikle nagrinėjami gyvenimo ir mirties, meilės ir neapykantos, tiesos ir laiko klausimai. Visa tai režisierius kartu su scenarijaus bendraautoriumi Krzysztofu Piesiewicziumi sujungė į vientisą pasakojimą apie trapią ir netobulą žmogaus būtį. Kiekvienas ciklo epizodas atskleidžia moralines dilemas, su kuriomis susiduria vieno Varšuvos daugiabučių komplekso gyventojai, šmėkščiojantys ne vienoje serijoje. 

„Nuo savo pirmo iki paskutinio filmo nuolatos pasakoju istoriją žmogaus, kuris nelabai orientuojasi pasaulyje, nelabai žino, kaip gyventi, nelabai žino, kas gerai, o kas blogai, ir kažko desperatiškai ieško. Ieško atsakymo į esminius klausimus. Kam visa tai? Kam anksti keltis? Kam vakare eiti miegoti? Kam vėl atsibusti?“, – yra sakęs pasaulio sąžine, moralinio kino lyderiu vadinamas režisierius.

Krūvą apdovanojimų pelniusio „Dekalogo“ peržiūras „Skalvijos“ kino centras kartu su Lenkijos institutu Vilniuje organizuoja K. Kieślowskio 80-ųjų gimimo metinių proga – autorius gimė 1941 metais birželio 27 dieną.

Seansus pristatys PoznanėsAdomo Mickevičiaus universiteto profesorius, Tarptautinio dokumentinių filmų festivalio „Off Cinema“ vadovas Mikołaj Jazdon, jau daugelį metų tyrinėjantis režisieriaus kūrybą. Taip pat jis prisidėjo prie virtualaus „Dekalogo“ lokacijų žemėlapio sukūrimo.

Du „Dekalogo“ epizodus Kieślowskis išplėtojo į ilgesnės apimties darbus: V-osios serijos versija žinoma kaip „Trumpas filmas apie žudymą“, o VI-oji virto „Trumpu filmu apie meilę“. Būtent šie kino filmai buvo pripažinti tarptautiniu mastu.

K. Kieślowskis gimė Varšuvoje. Baigęs Teatro technikos mokyklą, mokėsi Lodzės kino mokykloje. Nors iš pradžių domėjosi dokumentiniu kinu, vėliau perėjo prie fikcijos kūrimo. „Dekalogo“ sėkmė Kieślowskiui atvėrė galimybes kurti bendros gamybos filmus su prancūzais – juostą „Dvigubas Veronikos gyvenimas“, trilogiją „Trys spalvos“. Sukūręs paskutinę trilogijos dalį, kino kūrėjas pranešė apie karjeros pabaigą. Vis dėlto iki pat 1996 metais jį ištikusios mirties rašė naujo projekto scenarijų.

„Dekalogo” stop kadrai

Bilietus į birželio 9–13 dienomis vyksiančius „Dekalogo“ seansus galima įsigyti www.tiketa.lt arba „Skalvijos“ kino centro kasoje. Norintieji pasižiūrėti daugiau nei vieną seriją, už specialią kainą gali įsigyti specialius abonementus – dviejų arba dešimties bilietų.

Nuoroda į renginį „Facebook“: https://fb.me/e/3RKhmlYlT

Autorius

Previous Story

„Laisvas kinas“ kviečia žiūrėti lietuvišką kiną ir diskutuoti apie jį

Next Story

Grafikos bienalė prasidėjusi nuo fizikos

Latest from Blog

Discover more from KRITIKOS ATLASAS

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Siūlomi įrašai