Įvykus invazijai, Ukrainos kino akademija ragina boikotuoti Rusijos kiną

1 kovo, 2022
Skaityti 2 min

Lietuvos kinematografininkų sąjungos informacija


Peticijoje raginama, kad prodiuseriai nebeturėtų verslo reikalų su Rusija, bendrovės Rusijos atstovams nelicencijuotų savo filmų, o tarptautiniai kino festivaliai boikotuotų rusiškus filmus.

Po šią savaitę įvykusios Rusijos karinės invazijos į Ukrainą, Ukrainos kino akademija – nacionalinė grupė, atstovaujanti šalies kino profesionalams – paragino tarptautiniu mastu boikotuoti Rusijos kiną ir kino pramonę.

Akademija internetinėje peticijoje paragino prodiuserius nustoti licencijuoti savo filmus ir serialus Rusijai, tarptautinius festivalius – uždrausti rodyti rusiškus filmus, o tarptautinius prodiuserius – nutraukti bet kokius verslo santykius su Rusijos bendrovėmis.

Grupės pareiškime teigiama, kad nors viso pasaulio vyriausybės pasmerkė Rusijos invaziją ir įvedė sankcijas, siekdamos nubausti Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausybę, šalis ir toliau gauna pelno iš savo kultūrinės veiklos.

„Į daugumos pasaulio kino festivalių programas nuolat įtraukiami keletas Rusijoje sukurtų filmų, o jų reklamai skiriama daug lėšų“, – rašoma peticijoje. „Šios veiklos rezultatas – ne tik propagandinių pranešimų ir iškraipytų faktų sklaida. Ji taip pat didina lojalumą Rusijos kultūrai – valstybės agresorės kultūrai, valstybės, sukėlusios nepagrįstą ir neišprovokuotą karą Vidurio Europoje.“

Tiksliau sakant, Ukrainos akademija ragina prodiuserius ir licencijų turėtojus, tarp jų yra ir Holivudo studijas, „nutraukti bet kokius verslo santykius su Rusijos Federacijos verslo subjektais ir nebeperduoti intelektinės nuosavybės teisių į jokius filmus, rodomus Rusijos Federacijos teritorijoje“, t. y. blokuoti filmų ir serialų leidybą šalyje.

„Raginame nutraukti visas sutartis su jais“, – rašoma peticijoje. „Nepamirškite, kad verslas, kuris naudos jūsų filmus, moka mokesčius į Rusijos biudžetą, o iš jo finansuojama kariuomenė, pažeidusi nepriklausomos valstybės sienas ir perkanti raketas civiliams Europos gyventojams bombarduoti.“

Laiške taip pat prašoma Europos Tarybos išmesti Rusiją iš visos Europos kino finansavimo institucijos „Eurimages“, Europos konvencijos dėl bendros kinematografinės gamybos, o Tarptautinės kino prodiuserių asociacijų federacijos – atimti akreditaciją iš Maskvos tarptautinio kino festivalio.

Šis raginimas paskelbtas keliems žymiausiems Ukrainos kino kūrėjams karštai paprašius tarptautinės pramonės atstovų šioje krizėje solidarizuotis su nukentėjusia šalimi.

„Putinas neapsistoja ties Ukraina. Tai yra plataus masto karas. Tai iššūkis visam demokratiniam pasauliui, – rašė režisierius Olegas Sencovas (filmo „Rhino“ autorius), – Mes ne tik giname savo žemę, bet ir priešinamės gresiančiai tironijai. Susirūpinimo laikas baigėsi. Atėjo laikas kovoti už laisvę ir tiesą“.

„Dabar kiekviena minutė delsiant priimti įtakingus sprendimus kainuoja ukrainiečių gyvybes, o ateityje atims kiekvieną gyvybę už Ukrainos ribų“, – pažymėjo „Sundance“ kino festivalį laimėjusio filmo „Klondaikas“ režisierė Maryna Er Gorbach. „Pasaulio saugumas yra Ukrainos kariuomenės rankose. Būkite drąsūs ir ryžtingi, palaikykite Ukrainos politikų reikalavimus. Darykite tai dėl savo vaikų ateities!“

Vakarų šalių – tarp jų JAV, Europos Sąjungos, Jungtinės Karalystės ir Kanados – vyriausybės yra paskelbusios plataus masto ekonomines sankcijas, įskaitant sankcijas pačiam prezidentui V. Putinui ir Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui. Taip pat buvo raginama pašalinti Rusiją iš tarptautinės bankų sistemos „Swift“, o tai gerokai apsunkintų Rusijos bendrovių verslą su likusiu pasauliu.

Taip pat taikytos ir kultūrinės sankcijos: dėl invazijos į Ukrainą Europos transliuotojų sąjunga penktadienį uždraudė Rusijai dalyvauti itin populiariame „Eurovizijos“ dainų konkurse, Europos futbolo organizacija UEFA protestuodama perkėlė Čempionų lygos finalo rungtynes iš Sankt Peterburgo į Paryžių, o automobilių lenktynių organizacija „Formulė-1“ atšaukė rugsėjo mėnesį planuotas lenktynes Rusijoje.

https://www.hollywoodreporter.com/news/politics-news/ukrainian-film-academy-russia-cinema-boycott-1235100152/

Autorius

Previous Story

Visa teisybė apie savo tikrovę ir Kolumbą

Next Story

Dramaturgas Ivanas Vyrypajevas: „Esu parašęs daugiau nei 20 pjesių, bet gal pusė iš jų ką tik neteko jokios prasmės“ 

Latest from Blog

Discover more from KRITIKOS ATLASAS

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Siūlomi įrašai

Marat Sargsyan: aš vis dar nežinau, kas tas karas

Pokalbis su filmo „Tvano nebus“ režisieriumi

„Baltijos banga“ Nidoje: filmai, pokalbiai, animacijos mokyklėlė, knygos apie kino operatorių A. Kemežį pristatymas 

Lietuvos kinematografininkų sąjungos informacija Rugpjūčio 19 d. Nidos bendruomenės namuose