KATEDROS BESTIJA

Kęstučio Grigaliūno kūrybos paroda „Vaiduoklis, kiškiai, Gediminas ir aštuonkojis“ Pamėnkalnio galerijoje

28 rugsėjo, 2024
Skaityti 1 min

Pamėnkalnio galerijos informacija



Spalio 4 d., penktadienį, 19 val. Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius) atidaroma Kęstučio Grigaliūno solo paroda „Vizuali kantata: vaiduoklis, kiškiai, Gediminas ir aštuonkojis“. 

„1. Gediminas; 5. Siaubūnas Vilnelėje; 33. Žygimanto Augusto dvasia; 8. Gerai nusiteikęs Vytautas; 25. Naujosios Vilnios meškų choras; 32. Barboros rankinės turinys; 27. Vilkas Geležinis; 26. Perkūnas grojantis akmeniu; 30. Prakeiktųjų choras iš šv. Jono bažnyčios; 35. Lizdeika; 9. Gandras, nešantis Šv. Kazimiero ranką“ – tai tik kelios iš įsivaizduojamų Vilniaus istorijų, kurias rasime naujausioje Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Kęstučio Grigaliūno parodoje.

Menininkas šįkart suteikia progą žiūrovams patiems kurti Vilniaus miesto istoriją, pasiskolinant jo kūriniuose esančias užuominas. Eksponuojamuose paveiksluose, atspauduose, pjaustiniuose, objektuose, dėlionėse slypinčios šmaikščios pasakojimų nuotrupos skatins įsitraukti į žaismingą kūrybos procesą – patikusias dalis ar detales savaip perkelti, sudėlioti, prisėsti prie antspaudų stalo.

Naujoji K. Grigaliūno paroda yra svarbi ir platesniame autoriaus kūrybos kontekste. Pastaraisiais dešimtmečiais daug kūrybinės energijos K. Grigaliūnas skyrė meniniams tyrimams, skirtiems tragiškiems pokario įvykiams, mūsų tautos trėmimo ir genocido istorijai. Jis surengė ne vieną įsimintiną, archyvinės medžiagos studijomis pagrįstą ekspoziciją, išleido keletą knygų, taip skatindamas apmąstyti ne tik šiuolaikinio meno strategijas, bet ir mūsų asmeninę patirtį. Tuo tarpu edukacinėse parodose Grigaliūnas vėl aktualizuoja neopopmeno ir Fluxus kūrybos principus, kurdamas objektus, kuriems būdinga subtili ironija ir paradoksalus kasdienių situacijų universalumas.

  • PERKŪNAS GROJANTIS AKMENIU

Kęstučio Grigaliūno paroda „Vizuali kantata: vaiduoklis, kiškiai, Gediminas ir aštuonkojis“

Paroda yra tęstinio edukacinio galerijos projekto „Žaidimų galerija“ dalis. Čia profesionali kūryba neatsiejama nuo šviečiamosios veiklos, o svarbiausia – lankytojų kūrybiškumas. Kiekvieną galerijos darbo dieną, 11 val. ir 16 val., vaikų ir moksleivių grupėms organizuojami išskirtiniai edukaciniai užsiėmimai, kuriuos ves dailėtyrininkės Rita Mikučionytė, Kristina Stančienė ir menininkė Liucija Teodora Mikučionytė. Šeštadieniai skiriami šeimų edukacijai. Užsiėmimų laikas gali būti derinamas. Būtina išankstinė registracija el. paštu galerija@pamenkalnio.lt

Kęstučio Grigaliūno paroda „Vizuali kantata: vaiduoklis, kiškiai, Gediminas ir aštuonkojis“ Pamėnkalnio galerijoje bus atvira iki spalio 29 d. Parodos lankymas ir edukaciniai užsiėmimai – nemokami.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos dailininkų sąjunga.

Leave a Reply

Previous Story

Apie paminklus ir miesto dvasią

Next Story

XI „Literatūros savaitės“ klube: Žadan, Jasponytė, Butnoriūtė ir kiti

Latest from Blog

Discover more from KRITIKOS ATLASAS

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Siūlomi įrašai