Kadras iš filmo"Akustinis vandenynas"

Startuoja nemokamų kino peržiūrų serija „Kino sala“: 6 kūriniai skirti garsui

12 vasario, 2021
Skaityti 5 min

„Kino sala“ informacija


Vasario 11 d., startuoja kino peržiūrų serija „Kino sala“, kurioje bus pristatyta nemokama šešių filmų programa dokumentinio garso tema „Įsiklausykime“.  „Kino sala“ – tai renginio „Kino stovykla“ atšaka, organizuojama jo buvusių kuratorių Luko Brašiškio ir Austės Zdančiūtės.

Daugumai kino ir videomeno mylėtojų gerai žinoma „Kino stovykla“ – tarptautinis, vasarą vykstantis judančių vaizdų meno renginys, kurio metu kino kūrėjai ir tyrėjai dalyvauja filmų peržiūrose, diskusijose bei kūrybinėse dirbtuvėse. Nepriklausomai kino srityje veikiančios organizacijos „Meno avilys“ dešimtmetį organizuotas renginys „Kino stovykla“ šakojasi į „Kino salą“, šiais metais pristatomą internete. Internetinėje svetainėje www.cinemaisland.lt lauks filmai, garso kūriniai ir pokalbiai su kino kūrėjais. „Įsiklausykime“ programos sudarytojai – kuratoriai, kino ir medijų tyrėjai Lukas Brašiškis ir Austė Zdančiūtė.

„„Kino sala“ iškyla interneto vandenyne. Šia menininkių Gailės Pranckūnaitės ir Ievos Kabašinskaitės sukurta plūduriuojančia sala norėjome atiduoti duoklę mums brangiam projektui – „Kino stovyklai“. Tęsiant „Kino stovyklos” tradiciją, šiemet internetinėje erdvėje vykstanti „Kino sala“ toliau ieškos naujų formų ir lokacijų judančių vaizdų meno ir kitų aktualių temų diskusijai vystyti. Šis tarptautinis neformalus susibūrimas ateityje planuojamas tęsti ir gyvai. Internetinėje „Kino salos“ svetainėje www.cinemaisland.lt rasite tekstų, tinklalaidžių, nuotraukų bei video archyvų iš praėjusių renginių“ – pasakoja viena iš renginio sumanytojų Austė Zdančiūtė.

Šiais metais „Kino saloje“ daugiausiai dėmesio skiriama dokumentinio garso svarbai judančių vaizdų mene. Nuo etnografinio garso ir tylos vaizdavimo, įstabių kelionių per skirtingas aplinkas ir garsovaizdžius iki negirdimų ir dar negirdėtų garsų įgarsinimo, programoje „Įsiklausykime“ akcentuojama dokumentinio garso įrašymo specifika ir estetinė bei politinė svarba. Šešis programoje pristatomus filmus ir garso kūrinius lydės audio interviu su programoje dalyvaujančiais kūrėjais, garsą aptariant kaip priemonę užfiksuoti, išreikšti ir kritiškai įgarsinti šiuolaikinį pasaulį. Pokalbiai bus moderuojami kuratorės ir kultūros prodiuserės Mathilde Walker-Billaud.

„Programoje norime pristatyti unikaliai su garsu dirbančius, jį įrašinėjančius ir kuriančius menininkus bei atkreipti dėmesį į jų kūriniuose keliamus aktualius ekologinius, socialinius ir politinius klausimus. Mūsų tikslas – sukurti platformą netiesioginiam šių menininkų dialogui, pristatomą audio interviu formatu ir aktualizuojančią įsiklausymo į kitą svarbą. Programa „Įsiklausykime“ siekiame išryškinti kūrybinį dokumentinio garso potencialą, o galbūt net sugrąžinti auditoriją prie pasaulio, kurį dažnai renkames ignoruoti, garsų“, – renginio idėją pristato kuratorius Lukas Brašiškis.

Kasdien iki vasario 16 dienos, nuo 18 val. bus rodomas vienas iš šešių filmų, o visi programoje pristatomi kūriniai internetinėje svetainėje bus pasiekiami dar 8 dienas po renginio pabaigos t. y. iki vasario 24 d. Filmų programą „Įsiklausykime“ bus galima stebėti nemokamai internetinėje svetainėje www.cinemaisland.lt , čia taip pat bus pristatomi pokalbiai su filmų kūrėjais bei „Meno avilio“ organizuotos „Kino stovyklos“ renginių archyvas.

Šešių filmų programa dokumentinio garso tema „Įsiklausykime“:

Vasario 11 d., ketvirtadienis, 18 val.

 „Spiečiaus sezonas“ (Swarm Season), rež. Sarah Christman

 (JAV, 2019, 86 min, filmas)

Mauna Kėjos ugnikalnio šešėlyje Havajuose dešimtmetė Manu ir jos mama su meile augina bičių koloniją. Jiedvi renka nykstančias bičių rūšis, kad veistų ligoms atsparių skraiduolių kolonijas. „Kodėl bitės žudosi?“ klausia Manu, pasėdama pranašingos tamsos jausmą pačioje neramumu virpančio filmo pradžioje. O kol aktyvistas Manu tėvas kelia protestus prieš milžiniško teleskopo statybą šventoje kalno žemėje, grupė mokslininkų tyrinėja kraštovaizdį ruošdamiesi neišvengiamam mūsų persikėlimui į Marsą.

Vasario 12 d., penktadienis, 18 val.

 „Ekspedicijos turinys“ (Expedition Content), rež. Ernst Karel ir Veronika Kusumaryati

(JAV, 2020, 78 min, garso / kino kūrinys)

„Harvardo „Peabody“ 1961 m. ekspedicija į Nyderlandų Naująją Gvinėją“ – išplėstinis garso kūrinys, paremtas 37 val. trukmės Michaelo Rockefellerio garso įrašų archyvu iš garsiosios ekspedicijos, kurios rezultatas – Roberto Gardnerio „Negyvi paukščiai“ (angl. Dead Birds). Kūrinyje dokumentuojama ekspedicijos dalyvių pažintis su Hubula gentimi (dar žinoma kaip Dani) ir apmąstomi sudėtingi bei persipynę antropologinių požiūrių plėtros istorijos momentai, Hubula žmonių ir Michaelo Rockefellerio gyvenimai ir besitęsianti kolonializmo istorija Vakarų Papua (buvusioje Nyderlandų Naujoji Gvinėja).

Vasario 13 d. Šeštadienis, 18 val.

 „Akustinis vandenynas“ (Acoustic Ocean), rež. Ursula Biemann (Šveicarija, 2018, 19 min, filmas)

„Akustinis vandenynas“ – meninis garsinės jūros ekologijos Šiaurės Atlante tyrimas, ekspedicija į Arkties vandenyno gilumą tarprūšinės komunikacijos pėdsakų beieškant. Šiame pusiau išgalvotame naratyve akvanautė (vaidina samių dainininkė ir aktyvistė Sofios Jannok) mėgina užfiksuoti gyvūnų ir mikrobūtybių skleidžiamus garsus. Taip filmo pasakojime susipina šio po vandeniu saugomo gyvenimo prisiminimas ir miglotos klimato ateities perspektyva. Filmo garso takelį sudaro kompozicija iš žuvų „balsų“, įrašytų jūrų biologų.

Vasario 14 d., sekmadienis, 18 val.

 „Kolektyvinis triukšmas“ (Collective Hum), rež. Black Obsidian Sound System

(Jungtinė Karalystė, 2019, 7 min., filmas)

„Kolektyvinis triukšmas“ – trumpametražis filmas, tyrinėjantis kolektyviškumo polifoniją troškimuose, paskatose ir istorijose, atskleidžiančiose „juodojo britų“ garso istorijas bei dabartį (-is). Filme dokumentuojama B.O.S.S operacija ir praktikoje veikiantis kolektyvas, pasitelkiant skirtingų perspektyvų pasakojimus, persidengiančius balsus ir grupinių interviu, susitikimų bei renginių garsus. Taip filme sukuriama daugiabalsė partitūra, fiksuojanti garso sistemos kultūros „kolektyvinių kūnų, kinestetinės patirties ir gestų kalbos“ vaizdus.

Vasario 15 d., pirmadienis, 18 val.

 „Audros sūkuryje“ (In the Eye of the Storm), rež. AM Kanngieser

(Ispanija, 2018, 34 min, garso kūrinys)

Filme „Audros sūkuryje“ apmąstomos ciklono „Winston“ – penktos kategorijos 2016 m. Fidžį nusiaubusios audros pasekmės, pasakojamos Fidžio poetų, menininkų ir mokslininkų. „Ciklonas „Winston“ nebuvo nei kolonijinio smurto pradžia, nei pabaiga, o jo pakartojimas. Šis kolaboratyvus darbas žymi neužbaigtus grįžimus ir atgarsius, girdimus bei jaučiamus per garsą ir balsą, per vėjus, kurie niekuomet nesiliaus skaldę žemių į jūras“, – pasakoja A. Kanngieser. Šis garso kūrinys yra dalis darbų ciklo, kuriame vandenynas tyrinėjamas kaip vieta, atspindinti kolonijinę ekspansiją, aplinkosauginį rasizmą ir globalinius aplinkos bei klimato pokyčius.

Vasario 16 d., antradienis, 18 val.

 „Užmūryta neužmūryta“ (Walled Unwalled), rež. Lawrence Abu Hamdan

(Jordanija, 2018, 21 min, filmas)

Menininko ir „privačiosios ausies“ Lawrence‘o Abu Hamdano filme „Užmūryta neužmūryta“ nagrinėjama serija teisinių atvejų, kuriuose įrodymai buvo gauti arba patirti pro sienas, duris ar grindis. Susitelkiant į nusikaltimus, patirtus ant suvokimo slenksčio, filme svarstoma, kaip tvirtos struktūros tampa vis labiau neįgalios užkirsti kelią informacijos srautui ar išlaikyti ribą tarp privačios ir viešosios erdvių.

Iš pradžių sumanytas kaip vaizdo instaliacija, filmas „Užmūryta neužmūryta“ žiūrovui padeda suprasti, kaip traumos ir smurtas patys prasiskverbia tarp mūsų juslių, peržengdami erdvės, laiko bei asmenines ribas.

Jau nuo šiandien, vasario 11 d, 18 val. iki vasario 24 d. vidurnakčio visi šeši filmai, pristatomi  programoje dokumentinio garso tema „Įsiklausykime”, bus prieinami internetinėje svetainėje www.cinemaisland.lt nemokamai.

Autorius

Previous Story

Šešioliktasis prancūziško kino festivalis „Žiemos ekranai“ – internete

Next Story

Kamilės Jadevičiūtės kūrybos paroda „Ateities fosilijos“ Pamėnkalnio galerijoje

Latest from Blog

Discover more from KRITIKOS ATLASAS

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading