Jolantos Sendaitės-Paulauskienės paroda-eksperimentinė laboratorija „KISMAS/FLUX MINDSET“ Šv. Jono gatvės galerijos požemiuose

13 gruodžio, 2021
Skaityti 2 min

Šv. Jono gatvės galerijos informacija


Š. m. gruodžio 10 d., penktadienį, be atidarymo renginio Šv. Jono gatvės galerijoje esančiuose požemiuose (Šv. Jono g. 11, Vilnius) pradeda veikti menininkės Jolantos Sendaitės-Paulauskienės eksperimentinė laboratorija „Kismas/Flux Mindset“.

J. Sendaitė-Paulauskienė: Kismas – tai kelionė per gyvybinį ciklą nuo rasties ir augimo iki tapsmo, kad būtum kitoks, brandesnis.

Projekto idėjos kerojasi iš subtilaus ryšio su gamta, joje vykstančiais natūraliais rasties, nokimo, kismo, tapsmo ir galiausiai – nykimo procesais. Eksperimentinė laboratorija yra kvietimas žengti į mistinį kismo vyksmą ir išgyventi ją savo pojūčiais. Kismo laboratorijoje kuriama ypatinga terpė gyvybei rastis ir augti, čia gimsta naujos pažinimo ir patirties formos per intuityvias juslines patirtis ir kūno pojūčius: regėjimą, uoslę, klausą, skonį, lytėjimą, taktiliškumą, medžiagiškumą. Taip kviečiama permąstyti santykį su gamtiniais elementais, o per juos – ir su gamta bei materialiuoju pasauliu, žmogaus kuriamais daiktais. 

Žiūrovas yra kviečiamas pajusti ir apmąstyti kismą. Kismo perspektyva (angl. flux mindset) yra proto iš(si)laisvinimas iš sustabarėjusių neįsisąmonintų mąstymo modelių ir prielaidų. Sąlytis su gamtinėmis medžiagomis yra būdas megzti dialogą su augalų pasauliu ir gamta. Šv. Jono gatvės galerijos rūsiuose eksperimentinės laboratorijos metu dalyviams suteikiama galimybė aplankyti ir patirti tris „erdves“. Vienoje auginama bakterinė celiuliozė, kitoje – grūdų ir kitų sėklų daiginimas pasitelkiant hidroponikos technologiją, o  trečiojoje erdvėje tekstilė dažoma žmogaus kūno skysčių, grybų ir kerpių pagalba.

Sutelkiant įvairialypę bendruomenę bandoma megzti ryšį kaip gyvą audinį. Žmonių ryšiai – neregimi tarsi gamtoje veikiančios bakterijos, grybai ar šaknų sistema, suteikiantys atsparą ir pusiausvyrą žmogiškai egzistencijai. 

Menas ir mokslas susisieja, susipina į atvirą klausimą, kas yra gyvybė, kaip ji kinta laike ir erdvėje. Kiekviena „erdvė“ turi savo idėją, jas visas sieja gyvi organizmai, kurie kinta šios eksperimentinės laboratorijos metu. 

Viena siekiamybių – atsigręžiant į pirminius gamtinius elementus ir čia vykstančius gyvybinius procesus, apmąstyti kūrybinį pradą. Suteikti erdvės tam, kas mumyse neapčiuopiama, o juntama. Atkreipti dėmesį į tylų vidinį balsą, į savitą pasaulio matymą ir pajautimą, savęs pažinimą. 

Jolantos Sendaitės-Paulauskienės eksperimentinė laboratorija „Kismas“ Šv. Jono gatvės galerijoje esančiuose požemiuose Vilniuje veiks iki 2022 m. sausio 13 dienos.  

Parodos rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.

Parodos lankymas galimas su apsaugine veido kauke. Parodos lankymas – nemokamas.

Galerijos darbo laikas: II-V 12-19 val., VI 12-16 val.

Autorius

Previous Story

Kauno dramos teatre paroda skirta režisieriui Jonui Jurašui

Next Story

Eugenijus Varkulevičius-Varkalis. Kaunas-Berlynas-Niujorkas-Kaunas

Latest from Blog

Discover more from KRITIKOS ATLASAS

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Siūlomi įrašai