Kino kronikos. Filmai, kurių laukiame

1 kovo, 2021
Skaityti 4 min

Autorius: Tomas Genevičius


Per pastaruosius metus susikaupė daug svarbių atidėtų premjerų. Neturime kito pasirinkimo, kaip tik tikėtis kitokių – geresnių metų, kuriais nauji įdomūs kino darbai pasieks savo žiūrovus. Pristatome 10 mūsų laukiamiausių 2021 m. kino premjerų.


„Ugnis”, rež. Claire Denis

Prancūzų režisierės Claire Denis filmo „Ugnis“ filmavimo darbai baigti, pagrindinius vaidmenis atliko aktoriai Juliette Binoche, Vincentas Lindonas ir Grégoire Colinas. Visi jie vaidino ankstesniuose C. Denis filmuose, bet ekrane susitiks pirmą kartą. Siužetas, apart meilės trikampio istorijos, kol kas detaliai neatskleidžiamas. Filmavimo darbai vyko valstybinėje Prancūzijos radijo stotyje „Maison de la Radio“, pastate, kurį režisierė apibūdino kaip ypatingos architektūros, specialią, magišką erdvę. „Radijuje yra tyla, kvėpavimas ir taip pat dvejonė. Kartais atsakymas į klausimą neįsižiebia iškart, turime jo ieškoti savyje. Radijuje girdime, kaip žmonės mąsto“ – režisierę cituoja Variety.


„The Velvet Underground”, rež. Todd Haynes

JAV režisierius Todd’as Haynes’as („Velvet Goldmine”, „Far from Heaven”, „I‘m not there”, „Carol”) karantino metu montuoja filmą apie grupę Velvet Underground. Tai režisieriaus dokumentinis debiutas. Be gausybės liudininkų filme kalba ir vienas grupės lyderių John‘as Cale‘as. Filme didelis dėmesys skiriamas archyvinei medžiagai, Andy Warhol’ui ir to laikmečio JAV avangardiniam kinui, kuris buvo svarbi to laiko kultūros dalis ir stipriai persmelkė Velvet Underground muziką. Pasak režisieriaus, tai yra tarsi „gimtoji kalba, kurią mes praradome ir nebeturime, ir nuo kurios vis labiau tolstame“. Veikiausiai, filme kokiu nors būdu pamatysime artimą Lou Reed‘o draugą Joną Meką, kuris 1966-aisiais kino juostoje užfiksavo pirmąjį Velvet Underground pasirodymą.


„Vėjo kelias“, rež. Terrence Mallick

Naujausias Terrence‘o Mallicko filmas – apie Jėzaus gyvenimą pasakojanti biblijinė drama vadinsis „Vėjo kelias“. Pagrindiniai filmavimo darbai vyko Islandijoje, vengrų aktorius Géza Röhrig („Sauliaus sūnus“) filme vaidina Jėzų Kristų, belgas Matthias Schoenaerts – Šv. Petrą, o šekspyriniais vaidmenimis žinomas britų kino ir teatro aktorius Mark Rylance įkūnijo net keturias Šėtono versijas. Neseniai pranešta, kad paskutinė scena nufilmuota Jordano dykumoje ir prasidės montavimo stadija. Aktorius M. Schoenaerts instagram pasidalino kadru iš būsimo filmo, atrododančio kaip tapytojo Eugène Burnand (1850 – 1921) religinio paveikslo „Prisikėlimo rytą mokiniai Petras ir Jonas bėga prie kapo” replika.


Naujas Jean-Luc Godard’o filmas

Visomis prasmėmis nesenstantis 90 metų prancūzų režisierius dar prieš kelis metus viename interviu atskleidė, kad dirba prie naujo filmo ir tai bus istorija apie „geltonųjų liemenių” judėjimo dalyvius. Kaip tuomet pasidalino savo Twitterio paskyroje kino kritikas Richard Brody, režisierius teigia, kad filmo temą jam įkvėpė Racino pjesė „Berenicė”, taip pat jis nežinąs ar jam pavyks šiam filmui „surasti tai, ką vadiname aktoriais” ir, kad jis neapsiribos vien „vaizdų kinu”, o norėtų „filmuoti žmones, kuriuos matome naujienų laidose, bet panardintus į situacijas kuriose susilieja dokumentika ir fikcija.”


„Annette”, Leos Carax

Teigiama, kad naujasis ilgai lauktas Leos Carax’o filmas „Annette” jau yra užbaigtas. Kol kas nekelia abejonių tik, kad tai yra miuziklas, kuriam muziką ir žodžius sukūrė grupės Sparks įkūrėjai broliai Ronas and Russellas Maelai. Marion Cotillard vaidina operos dainininkę ir Adamas Driveris jos vyrą komiką. Jų dukra Annette pasižymi ypatingomis neįvardytomis savybėmis.

Grupės Sparks nariai atskleidė, kad filmo 95% dialogų sudaro dainavimas, o Adamas Driveris jų dainas filme atlieka puikiai.


„Atmintis” („Memoria”), rež. Apichatpong Weerasethakul

Tailandiečių režisierius šįkart nusikėlė į Kolumbijos džiungles, jam kompaniją palaikė ir pagr. vaidmenį atliko Tilda Swinton, taip pat Jeanne Balibar („Barbara”) ir Daniel Giménez Cacho ( „Zama”). Filmo pagr. herojė, atvykusi į Kolumbiją naktimis girdi keistus trikdančius garsus, neleidžiančius jai užmigti. Pasak režisieriaus, matysime T. Swinton daug klajojančią, „tarsi vaiduoklį”, o filmo heroję sukurti jį įkvėpė pati aktorė.


„Souvenir II”, rež. Joana Hogg

Tilda Swinton režisierės Joana Hogg filme „Souvenir”, Sandro Kopp fotografija. Courtesy of A24

Antroji autobiografinio režiserės Joanos Hogg filmo dalis jau užbaigta. Filme vėl pamatysime aktorę Tilda Swinton kartu su jos dukra Honor Swinton Byrne, atlikusia pagrindinį jaunos režisierės vaidmenį. T. Swinton nusifilmavo ir kitame naujame J. Hogg filme, kuris kompanijos A24 apibūdinamas, kaip vaiduokliška istorija apie sename šeimos name apsistojusių pagyvenusios motinos ir jos dukters santykius.


„Liūdesio trikampis“, rež. Ruben Ostlund

Švedų režisierius Rubenas Ostlundas („Force Majeure“, „Kvadratas“) baigė filmuoti savo anglakalbį debiutą „Liūdesio trikampis“. Naujoje švedo satyroje vieną pagrindinių vaidmenų atliko Woody Harrelson’as. Filmo istorija yra apie negyvenamoje saloje iš katastrofos išsigelbėjusius prabangios jachtos keleivius – grupelę milijonierių ir laivo valytoją. Filmavimo darbai vyko istorinėje Aristotle Onassis ir Jackie Kennedy jachtoje. Po katastrofos išsigelbėjusiems saloje ima vadovauti „žemiausios visuomenės grupės“ atstovė – valytoja, nes ji vienintelė sugeba pasirūpinti maistu. Pasak režisieriaus, jo siekiamybė buvo „pavaizduoti, kaip materialistinė aplinka įtakoja mūsų elgesį ir kaip šis elgesys priklauso nuo hierarchinės padėties, kurioje esame”. Saloje milijonieriai pavirsta socialistais (cituoja Brechtą ir pan.), o salos pinigine valiuta tampa duonos lazdelės.


„Chocobar”, rež. Lucrecia Martel

Po nuostabaus sugrįžimo į meninio kino aukštumas – postkolonialistinės alegorijos „Zama” – režisierė L. Martel šiuo metu užbaiginėja hibridinės dokumentikos filmą darbiniu pavadinimu „Chocobar”. Filmas nagrinėdamas baltojo žemvaldžio įvykdytą žmogaus teisių aktyvisto, indėnų bendruomenę gynusio argentiniečio Javier Chocobaro žmogžudystę, keliauja 500 metų atgal, kad suprasti rasinio smurto priežastis. Režisierė šią temą „kontekstualizuoja žemės nuosavybės sistemoje, įsitvirtinusia visoje Lotynų Amerikoje”.


“Wisteria”(arba “Neįrašyta naktis”), rež. David Lynch

„Twin Peaks. Sugrįžimas” buvo dar vieno (žr. aukščiau) kino meistro sugrįžimas, kurio labai pristatinėti nereikia. Jau kuris laikas vis pasirodo nuogirdos apie naują D. Lyncho darbą, žinoma kol kas tik, kad tai bus Netflix TV serijos, ir, panašu, kad prie jų dirba beveik ta pati Twin Peaks’o filmavimo komanda.

Parengta pagal Variety.com, sbs.com, criterion.com, Sight & Sound, worldofreel.com, thefilmstage.com, A24, instagram ir kt. šaltinių informaciją

Autorius

Previous Story

Kinas baigėsi, parodykime, kad viskas galima. Ankstyvasis Jean–Luc Godard‘o kinas

Next Story

Remis Ščerbauskas. Teritorija Kaunas / gatvės fotografija

Latest from Blog

Discover more from KRITIKOS ATLASAS

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading