Nidoje įvyks kino festivalis „Baltijos banga“

18 rugpjūčio, 2021
Skaityti 3 min

Lietuvos kinematografininkų sąjungos informacija


Rugpjūčio 19-23 d. į Nidą sugrįžta kasmetinis kino festivalis „Baltijos banga“, kurį jau 13-us metus iš eilės kartu su Nidos kultūros ir turizmo informacijos centru „Agila“ rengia Lietuvos kinematografininkų sąjunga. Pernai „Baltijos banga“ tapo pirmuoju Lietuvoje kino festivaliu, kuriame žiūrovų, filmus pristačiusių kūrėjų veidus dengė kaukės. Šiemet festivalis bus organizuojamas tik galimybių pasą turintiems žiūrovams. 

Pasak festivalio programos sudarytojos R. Paukštytės, nepaisant blogų kino sklaidai metų, „Baltijos banga“ publikai pasiūlys originalių, mažai rodytų filmų. „Pratęsime tradiciją – festivalį pradės nepataikaujantis žiūrovams filmas, kurio autoriai subtilia kino kalba tyrinėja svarbius, skaudžius savęs pažinimo ir pripažinimo dalykus. Režisieriaus Tomo Smulkio debiutinį vaidybinį filmą „Žmonės, kuriuos pažįstam“, „Kino pavasaryje“ apdovanotą FIPRESCI prizu, atidarymui pasirinkome neatsitiktinai –  jame rafinuotai, jaudinančiai įvaizdinti kaitos taške atsidūrę filmo personažai, Vilniaus erdvės, laikas, kuriame esame“, – atidarymo filmą pristato R. Paukštytė. 

„Baltijos bangos“ programą šįmet lydi motto „Praeitis įkvepia“. Lietuvos kinematografininkų sąjungos direktorius, prodiuseris Arūnas Stoškus sako, kad motto įprasmina Lietuvos kinematografininkų sąjungos narių kūrybinę ir akademinę veiklą, unikalius projektus. „2021-uosius Vyriausybei paskelbus archyvų metais, kalbėjimas apie praeitį, jos reinterpretavimą ir svarbą ateičiai yra itin savalaikiškas. Žvilgsnis į praeitį ir bendras ateities projektavimas yra aktualus dėl Baltijos šališ bendradarbiavimo – festivalio metu minime Baltijos kelią, rodome kaimynų filmus, sukurtus dirbant su Lietuvos kūrėjais“, – sako A. Stoškus. Iš praeities įkvėpimo semiasi ir naujausias režisierės Inesos Kurklietytės filmas „Anikė. Meilės istorija“, kurio premjera įvyks festivalio metu. Tai istorija, skirta Klaipėdos teatro aikštei ir jos pagrindinei veikėjai – legenda virtusiai Taravos Anikei. Skulptūra, sukurta prūsų poeto Simono Dacho garbei, tapo meilės simboliu ir vokiečių, ir lietuvių tautoms. Filme naudojama kino entuziasto Kęstučio Meškio surinkta archyvinė medžiaga.

Net keli „Baltijos bangoje“ rodomi filmai iš Latvijos sukurti bendradarbiaujant su Lietuvos kino kompanijomis. Vienas laukiamiausių festivalyje – naujas Latvijos režisieriaus Viesturo Kairišo filmas (režisierius įsiminė kino pasakojimu apie Sibiro tremtis „Melanijos kronikos“). Jo istorinės dramos „Miestas prie upės“ (Pilsēta pie upes, 2020) herojus – dailininkas, kurio gyvenimas ir likimas dramatiškai, o kartais ir ironiškai, priklausomas nuo didžiosios istorijos tėkmės. Filme įsimintiną laivo kapitono vaidmenį suvaidino Juozas Budraitis. Kitas ilgametražis vaidybinis latviškas filmas – daugybės tarptautinių apdovanojimų laureatės Lailos Pakalniņos „Veidrodėli, veidrodėli…“ (Spogulis, 2020). Asmenukių fotografavimo formą pasitelkianti šiuolaikinė pasakos apie Snieguolę interpretacija tyrinėja aktualią savimeilės temą. Vaidybinių filmų programoje bus galima pamatyti vieno sėkmingiausių Estijos režisieriaus Veiko Õunpuu filmą „Paskutinieji“ (Viimased, 2020) – tai intriguojantis pasakojimas apie Arkties žmonių kasdienybę.

Šviesaus atminimo režisieriaus Audriaus Mickevičiaus filmą „Pavyzdingas elgesys“ (2019), kurį po ankstyvos režisieriaus mirties pabaigė kurti filosofas, scenaristas Nerijus Milerius, festivalyje pristatys prodiuserė Rasa Miškinytė. Filmas garsiąjame Leipcigo dokumentinių ir animacinių filmų festivalyje pelnė pagrindinį „Auksinio balandžio“, FIPRESCI, Tarpreliginės žiuri apdovanojimus, jame susipina mirties bausmės, kaltės, atleidimo temos. Dokumentininko Lino Mikutos „Romano vaikystėje“ – klaipėdiečio berniuko kasdienybė. Kartu su Romanu keliaudami per vaiko nepagražintą tikrovę filmo autoriai L. Mikuta ir operatorė Kristina Sereikaitė atskleidžia jaudinančios, besąlygiškos artimų žmonių meilės galią. 

Festivalio organizatoriai pakvies į susitikimą su režisieriumi Audriumi Stoniu, kurio pasakojimą apie peizažo svarbą kine papildys dokumentikos klasikos programa. 

Vieną festivalio vakarų Teatro, muzikos ir kino muziejaus parodos „Laisvas kinas:1990-2020” kuratorė, kino kritikė Sonata Žalneravičiūtė pristatys pranešimą apie šio parodos užkulisius, neįprastus artefaktus, parodys parodos filmą, eksponatus; įvyks Neringoje filmuoto režisieriaus Andriaus Šiušos filmo „Ir jis pasakė jums sudie“ (1993) peržiūra.

Į „Baltijos bangą“ šįmet sugrįš animacijos mokyklėlė, kurioje animatoriai Ilja Bereznickas, Jūratė Leikaitė-Aškinienė ir Valentas Aškinis mažuosius kino žiūrovus supažindins su skirtingomis animacijos technikomis. Festivalyje taipogi bus pristatyta speciali animacijos miniatiūrų programa. Joje bus parodyti pirmieji Lietuvos istorijoje pieštos animacijos filmai, naujausi animacijos kūriniai, o taip pat įvyks ir dviejų Lietuvos kino centro 2021 metais restauruotų animacinių filmų kopijų premjeros: „Kaktuso paslaptis“ (rež. V. Aškinis, LKS, Mosfilm) ir „Ikaras“ (rež. H. Vaigauskas, LAFS).

Festivalio prieigose įsikurs medijų edukacijos ir tyrimų centro „Meno Avilys“ instaliacija -specialus žiūronas-projektorinė, nukelsianti publiką į kino teatrus šalies regionuose. Instaliacija yra dalis projekto, kuriuo atkreipiamas dėmesys į mažėjantį kino teatrų skaičių, jų būklę, aktualizuojamas kultūrinis ir architektūrinis paveldas (projekto autorė Lina Kaminskaitė).

Festivalį finansuoja Lietuvos kino centras, Lietuvos kultūros taryba, AVAKA, Neringos savivaldybė. 

Datos: rugpjūčio 19-23 d.

Vieta: Nidos bendruomenės namai, Taikos g. 17.

Dalyvavimui būtinas galimybių pasas.

www.baltijosbanga.lt

Autorius

Previous Story

Roberto Bressono kino kalba. Filmas „Atsitiktinai, Baltazaras“

Next Story

Ankstyvojo kino festivalyje „Pirmoji banga“ vargonai žiūrovus palydės į „Pragarą“

Latest from Blog

Discover more from KRITIKOS ATLASAS

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading