Ievos Žekevičiūtės ir Vido Vokietaičio paroda „Infinite“

19 balandžio, 2024
Skaityti 4 min

Parodos anotacija

Raudondvario dvaro  menų inkubatoriuje pristatoma autorinės juvelyrikos ir fotografijos paroda „Infinite“ – bendras Ievos Žekevičiūtės ir Vido Vokietaičio darbas. Čia susijungia Ievos kurta minimalistinių formų juvelyrika iš sidabro bei Vido fotografijos, subtiliai atskleidžiančios naujas šios juvelyrikos prasmes bei vizualumą. Fotografijos vaizdai ne tik analizuoja, interpretuoja, bet ir papildo sidabro kūrinių kolekciją, išplečia jos suvokimo ribas.

Parodos idėjos atsiradimas – įdomus bei netikėtas net ir patiems autoriams. Mat pradžioje buvo ruošiama autorinės juvelyrikos kolekcija, o fotografijos turėjo atlikti tik techninę funkciją – užfiksuoti vaizdus asmeniniam archyvui. Darbų metu Vido kūrybiškumas pasireiškė visu pajėgumu, o rezultatas nustebino: nuotraukose kur kas stipriau išryškėjo tam tikros kūrinių savybės, tokios, kaip plastiškumas, dinamiškumas ir kt. Fotofiksacijos tapo neatsiejamos nuo juvelyrikos kolekcijos ir vertos atskiro meno kūrinio statuso. Pastebėjus tai, nuspręsta šią kūrinių sintezę eksponuoti kartu.

I. Žekevičiūtė – neseniai savo kūrybinį kelią pradėjusi menininkė, juvelyrikos dizaino studijas 2022 m. baigusi Danijoje Kopenhagos dizaino ir technologijų kolegijoje. Iš čia į Lietuvą parsivežė labai reikšmingos kūrybinės ir aukšto lygio techninio įgyvendinimo patirties. 2024 m. jai suteikta Lietuvos kultūros tarybos pradedančiojo kūrėjo stipendija, kuri suteiks galimybę įgyvendinti taip pat su juvelyrikos meno plėtojimu susijusius projektus, parodas Lietuvoje. Kaip minėta anksčiau, autorei nesvetimas minimalistinių formų, gamtos motyvų, jų fragmentų naudojimas kūriniuose. Ji yra gerai susipažinusi su lietuvių etnine kultūra (nuo vaikystės groja, dainuoja liaudies dainas, gieda sutartines ir t.t.). Tai lėmė, kad jos pasaulėžiūroje susijungia vietinės senosios mūsų šalies tradicijos su tarptautinėmis patirtimis, skandinavišku gyvenimo būdu. Šių patirčių dermė atsispindi ir, tikėtina, toliau skleisis, jos kūryboje.

V. Vokietaitis fotografija domėtis pradėjo dar mokykloje – ten lankytas analoginės fotografijos būrelis, aktyvus dalyvavimas konkursuose suponavo autoriaus požiūrį jog fotografas turi būti vaizdo medžiotojas, vengiantis dirbtinio, perkurto, sumontuoto vaizdo. Parodoje pristatomos nuotraukos nėra sumontuotos ar kaip kitaip perkurtos.   Parodoje V.Vokietaitis atsiskleidė ir kaip savitos fotografijos kūrėjas, jo darbuose stebime fotografijų estetiškumą, tam tikrą eleganciją, įvairiaprasmiškumą.

Parodos rengėjų foto

„Infinite“ žodžio reikšmė – begalinis, nesibaigiantis. Šį motyvą nesunku įžvelgti Ievos kuriamose metalo formose, kurios, regis, neturi pradžios ir pabaigos. Varijuoja skirtingų faktūrų paviršiai, lygiagrečiomis banguotomis linijomis, kurios pasislepia arba pranyksta. Tai dar labiau pabrėžia begalybės įspūdį. Šitai ryšku ir foto vaizduose, kur juvelyrikos dirbiniai užfiksuoti fragmentiškai įvairiuose paviršiuose. Jie įkomponuoti taip, tarsi egzistuotų savitoje, neatpažįstamoje aplinkoje. Galima justi, kad ta aplinka egzistuoja ir už fotografijos formato ribų, tai vėlgi apeliuoja į begalybę ir skatina mus mąstyti giliau, pasitelkti vaizduotę ir mėginti atspėti, kas ten slypi.

Pasak pačių kūrėjų, gana statiškas juvelyrikos objektas fotografijoje įgyja dinamikos ir gimsta visiškai nauja meninė raiška, nulemta šviesos, judesio bei kompozicijos. Būtent taip jie akcentuoja kūrybos begališkumą ir remiasi žinomų filosofų J. Derrida, M. Foucault teorija, kuri teigia, jog vienas kūrinys gali daryti įtaką kitam ir tokiu būdu kūrybos ratas tampa begalybės aštuonetuku. Tai ryšku ir šioje parodoje – šiuo atveju juvelyrikos darbai nulėmė fotografijų atsiradimą. Taigi, čia mes galime toliau filosofuoti ir užduoti klausimą – o kas toliau? Ką gali įkvėpti ši fotografija? Minėta teorija rodo, kad kūryba yra nesibaigiantis procesas, akcentuoja to proceso svarbą ir suteikia viltį, kad menas niekada nesibaigs (su sąlyga, kad žmogus nenustos kurti).

2021 m. Ieva jau yra pritaikiusi šią teoriją kūryboje: atlikdama praktiką pas islandų kilmės Danijoje gyvenantį auksakalį bei menininką Hjalmar Hjarmarsson, kartu su kolege australe Katerina Zangerl atliko eksperimentą: dviese jos perkūrinėjo viena kitos sukurtus dizainus. Rezultatai buvo pristatyti jungtinėje parodoje „Metamorphosis“ Kopenhagoje. Autorė teigia, kad šis eksperimentas turėjo įtakos „Infinite“ parodos idėjai.

Idėja fotografija lydėti juvelyrikos parodas nėra nauja. Neretai juvelyrika eksponuojama su nuotraukomis, kuriose įamžinti modeliai, dėvintys tuos kūrinius, taip suteikiant galimybę pamatyti juos ant nešiotojo kūno. Rečiau reflektuojama pati juvelyrika kaip tokia, kvestionuojama jos forma ir pan. Nors Ieva išlaiko klasikines papuošalų formas (žiedas, auskarai ir kt.), bet Vidas savo nuotraukomis parodo, kad ta funkcija nėra svarbiausia ir kūriniai gali egzistuoti atskirai, komponuojant juos unikaliuose paviršiuose, skleidžiantis jų formų, faktūrų, šešėlių variacijoms. Būtent šie Vido eksperimentai leidžia priskirti Ievos kūrinius šiuolaikinės konceptualios juvelyrikos krypčiai.

Galima sakyti, kad šis Ievos ir Vido bendrakūrystės projektas yra reikšmingas lietuviškos šiuolaikinės juvelyrikos, taip pat ir fotografijos kontekstuose. Ypač Kauno rajone, kur juvelyrikos menas pristatomas nedažnai. Kūrėjų pora kviečia žiūrovus peržvelgti viską iš esmės, ieškoti įkvėpimo ne tik supančioje aplinkoje, bet ir jau egzistuojančiuose meno kūriniuose, kurie gali nuvesti prie naujų neregėtų kūrybos formų ir taip dar labiau paįvairinti šalies meno pasaulį.

Paroda „Infinite“ Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje veiks nuo kovo 7 iki balandžio 30 d.

I–IV, 9–17; V 9–15.45 val. Parodos lankymas nemokamas.

Leave a Reply

Previous Story

Akimirka atspindyje. Dalios Truskaitės instaliacija „Akimirka“

Next Story

Apie parodą „Abstrakcija ir ekfrazė“

Latest from Blog

Agnė Jonkutė | Atminties Žemė

LDS galerijos „Arka“ informacija 2024 05 10 – 06 01 Gegužės 10 d. LDS galerijoje „Arka“ pradeda veikti Agnės Jonkutės paroda „Atminties

Discover more from KRITIKOS ATLASAS

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading