Ruta Sipalyte SILICIO NAMAI II, II, 2022

Laiko (AL)chemikai 7-oje Vilniaus keramikos meno bienalėje 

8 lapkričio, 2022
Skaityti 4 min

LDS galerijos „Arka“ informacija


Laiko (AL)chemikai 7-oje Vilniaus keramikos meno bienalėje 

Lapkričio 11 d., penktadienį, 18 val., LDS galerijoje „Arka“ (Aušros Vartų g. 7, Vilnius) atidaroma jau 7-oji Vilniaus keramikos meno bienalė „(Al)chemija“ bei praėjusios bienalės laureatės Rūtos Šipalytės personalinė paroda „Patirčių salos“.

Šių metų bienalės temą ir jos atskleidimą suformuotoje kolekcijoje išsamiai aptaria menotyrininkė Kamilė Pirštelytė: „Keramika liberali ir kosmopolitiška. Jos medžiagiškumas ir pritaikomumas panašus visuose pasaulio žemynuose, ankstyvųjų civilizacijų buityje ir ritualuose. Ten, kur negali būti naudojama žmogaus vaizdinių kalba, jo vidinis ar dvasinis pasaulis perteikiamas gamtos kūrinijos figūromis, ornamentais, tauriaisiais metalais ir akmenimis. Tačiau keramikos – kaip ir ankstyvojo rašto –  ištakos, slypinčios alegoriškoje formos ir funkcijos kalboje, išlieka.

Neatsiejami nuo chemijos, medžiagų, glazūrų, oro ir ugnies reakcijų išmanymo, keramikai meno diskurse  sugretinami su alchemikais. Nes kaip vieni, taip ir kiti kovoja su grožio, minties ir laiko ribotumu, bandant peržengti Žemės ar Kūrėjo apibrėžtas ir nepajudinamas formules.

7-oji Vilniaus keramikos bienalė „(AL)chemija“ šiemet dėmesį skiria fizinei, cheminei ir metafizinei šios srities pusei. Atrodo, tarsi ši tema patiems keramikams turėtų būti kiek nuobodoka, tačiau kaip ir meilė ar neapykanta, gyvybė, laikas ir mirtis – ji universali, kompleksiška, o ir savo paslaptingumu niekada iki galo neįmenama. 

Ekspozicijoje pristatomi 45 keramikai – tai gerai žinomi Lietuvos ir užsienio meno lauko profesionalai, atskleidžiantys, kaip skirtingos kartos ir jų aplinka gali ne tik tolti vieni nuo kitų, bet ir sinerguoti. Vedami šių metų alchemijos temos bienalės menininkai ją interpretavo plačiai. Vieni savo kūriniuose daugiau pabrėžia mokslinius, technologinius, stilistinius eksperimentus; keramikos prigimties sudėtingumą ir medžiagiškumą. Jai būdingą tarpdiscipliną, o ir kaprizus, siekiant įgyvendinti keramikos sričiai ne visada pavaldžią meninę idėją. Kiti susitelkia į chemines ir alchemines transformacijas. Virsmo, kismo, takumo metaforą, bandant suvaldyti ne tik molį, porcelianą, akmens masę ar šamotą, bet ir įforminti laiką. Svarbia tradicija virtusi Vilniaus keramikos bienalė jau septintąjį kartą suburia Lietuvos keramikos profesionalus ir žiūrovus laiko permąstymui“.

Tradiciškai Vilniaus keramikos meno bienalės ekspoziciją lydi ankstesnės bienalės metu tarptautinės komisijos pagrindine prof. Liudviko Strolio premija įvertinto autoriaus personalinė paroda. Šį kartą tai – menininkės Rūtos Šipalytės meninis projektas „Patirčių salos”, kurio architektūrą kuria tarpdisciplininė menininkė Renata Valčik. Parodoje ankstesni kūriniai gretinami su naujais, taip pabrėžiant patiriamąjį laiką kaip esminę Šipalytės kūrybinio kelio giją, atveriančią daugialypumo, įvairovės, iš to kylančios vertės, asmeninių estetinių pajautimų santykį su kitų kultūrų tradicijomis per laiko tėkmės ašį. R. Šipalytė pasakoja, kad pristatomoje kolekcijoje „akcentuojamos dermės, susikūrusios keliaujant per pasaulio meno centrus ir kūrybinius simpoziumus, asmeninio pasaulio suvokimo meninės raiškos sankirta su kitų kultūrų meninėmis raiškomis. Šios temos aktualumas – unikalaus kultūrinės įvairovės sąlygoto išgyvenimo, jausmo svarba“.

Naujausia pristatoma ekspozicinė sala – kamerinės apimties ciklas „Silicio namai”, sukurtas pagal pagrindinį prizą 6-oje Vilniaus keramikos meno bienalėje laimėjusio kūrinio idėją. „Silicio namai” – tai ir keramikos, ir elektronikos namai. Silicis yra bazinis keramikos medžiagų cheminis elementas: tiek molis, tiek glazūros yra silicio junginiai. Dabarties pasaulis migruoja į virtualią erdvę naudodamas įrenginius, kurių pagrindą sudaro iš to paties silicio sukurti elektronikos komponentai. Sudėtingos silicio struktūros suteikia namus tiek mūsų fiziniams kūnams, tiek mūsų meninėms idėjoms, tiek virtualioms reprezentacijoms pasaulio erdvėje.

Išskirtinis dėmesys bienalės parodoje skiriamas kviestinei menininkei iš Lenkijos – Monikai Patuszyńskai, kuri svečio teisėmis pristato savo kūrinį ekspozicijoje. Patuszyńska nuo 2000 m. aktyviai dalyvauja meniniame gyvenime – konkursinėse parodose, simpoziumuose, rezidencijose. Nuo 2009 m. yra Tarptautinės keramikos akademijos (AIC/IAC), įsikūrusios Ženevoje, narė. Autorė yra pelniusi daug nacionalinių ir tarptautinių apdovanojimų, surengusi virš 20 personalinių parodų įvairiose pasaulio šalyse. Menininkės darbų yra įsigijusios muziejų kolekcijos įvairiose pasaulio šalyse, tarp kurių svarbiausios – Modernaus keramikos meno muziejus „Gifu“ (Japonija), Jingdzeno keramikos muziejus (Kinija), Mungyeong keramikos muziejus (Korėja), Danijos keramikos muziejus (Danija) bei Valluario keramikos muziejus (Prancūzija).

Taip pat Vilniaus keramikos bienalę lydės jaunosios kartos menininkų paroda. Šioje bus pristatomi Vilniaus dailės akademijos Vilniaus fakulteto 2021 ir 2022 metų bakalauro keramikos programos baigiamieji darbai. Jau keletą metų akademijos vykdoma programa yra tarptautinė. Tad ir šioje parodoje eksponuojami darbai, kurie sukurti ne tik studentų iš Lietuvos, bet ir iš Turkijos, Kinijos. Jaunieji kūrėjai darbuose parodo ne tik temų įvairovę, bet ir demonstruoja įvairiausių keramikos technologijų paletę nuo tradicinių iki moderniausių šiuolaikinių skaitmeninių antglazūrinių, bei autorinių dekoravimo technikų.

Prieš bienalės atidarymą vyks paskaitų ciklas, kuris lapkričio 11 d., penktadienį, 13 val., kvies klausytojus susiburti Vilniaus dailės akademijos Gotikinėje salėje ir išgirsti pranešimus apie šiuolaikinę keramiką. Pranešimus skaitys dailėtyrininkė Rita Mikučionytė, tyrėjas dr. Rokas Dovydėnas, menininkė Monika Patušynska, chemikas dr. Algirdas Brukštus.

Paroda veikia iki gruodžio 10 d.

Bienalės meno vadovė: Agnė Šemberaitė

Koordinatoriai: Rūta Šipalytė, Eglė Einikytė-Narkevičienė, Evelina Juncienė, Rasa Justaitė-Gecevičienė, Solveiga Gutautė, Jurga Jasinskaitė, Valdas Pukevičius

Bienalės atrankos komisija: Rita Mikučionytė, Monika Patuszyńska, Evelina Januškaitė, Rūta Šipalytė, Rytas Jakimavičius

Ekspozicijų autorės: Milena Pirštelienė, Renata Valčik

Organizatorius: LDS galerija „Arka“

Dizainas: Mantas Ramanauskas

Projektą remia: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga

Partneriai: Vilniaus dailės akademija, UAB „Vilniaus dailė“, Lenkijos institutas Vilniuje, UAB „Brasa“, UAB „Domus Maria“.

Autorius

Previous Story

Kaune – išskirtinė proga pamatyti geriausią Kanų dokumentinį filmą „All That Breathes“

Next Story

Eimutis Markūnas „Tyla ir triukšmas“

Latest from Blog

Discover more from KRITIKOS ATLASAS

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Siūlomi įrašai

Piešinių paroda G R I F A D O S*

LDS galerijos „Arka“ informacija Piešinių paroda G R I F

Redos ir Arūno Uogintų paroda „Archeologai“ galerijoje „Arka“

LDS galerijos „Arka“ informacija Sausio 26 d., ketvirtadienį, 18 val.,