Parodos_Navigacija_2021_Artūro Šimonio kūrinio fragmentas_Nuotrauka Giedriaus Akelio

Redos ir Arūno Uogintų paroda „Archeologai“ galerijoje „Arka“

19 sausio, 2023
Skaityti 2 min

LDS galerijos „Arka“ informacija


Sausio 26 d., ketvirtadienį, 18 val., galerijos „Arka“ (Aušros Vartų g. 7, Vilnius) trečio aukšto ekspozicinėse erdvėse atidaroma šiauliečių menininkų Redos ir Arūno Uogintų paroda „Archeologai“. Pasitelkdami skirtingos meninės raiškos – nuo dvimačių iki erdvinių – kūrinius, parodoje autoriai siūlo svarstyti melagingas naujienas ar mokumentiką, kurie iškraipo tikrovę ir sujaukdami protą įtikina iliuzijomis. Atidarymo renginyje  menininkai atliks performansą. 

Uogintų pastebėjimu, klaidingos informacijos, kuri pateikiama kaip faktinė tiesa, skleidimo problematika Lietuvos meno lauke kūrėjų interpretuojama jau nuo 90-ųjų. Anot Arūno, „tuo metu menininkai ėmė keisti, laužyti ar dekonstruoti parodos, TV laidos ar panašaus kultūros renginio stereotipą, kurdami naują naratyvą – „išgalvotas“ istorijas, pagrįstas atitinkamai pateikta „dokumentika“. Menininkai kūrė TV laidas. Tokiais drastiškais proveržiais buvo siekiama „pažadinti“ žiūrovą, vaizdus iš televizijos ekrano kuriant per parodijos ar sarkazmo prizmę, pastiprinant psichodelinės muzikos garsų ar vaizdų pasauliu“. Tokią „fluxistinę“ raišką Uogintai šiandien aptinka propagandoje ar menininkų žodžiais tariant – performansams prilygstančiuose viešuose politikų pasisakymuose – todėl ir patys kūryboje sugrįžta prie netikrumo, melagingumo temų nagrinėjimo. Arūnas svarsto, kad dabarties kontekste, kai dominuoja „Ukrainos karo akivaizdoje rašistų masiškai vystomas „feiko“ fenomenas, kuriame realybė yra begėdiškai iškreipiama „trolių“ sukurptoje iliuzijoje“, šios praeitį referuojančios praktikos tampa dar aštresnės.

Nors Uogintai žinomi kaip performansų kūrėjai, šioje parodoje autoriai pristato ir kitų raiškos formų kūrinius. Pasak autorių, „savo vietą bendroje projekto meninėje dermėje turi video filmus lydintys paveikslai – grafika, tapyba: monotipijos ar natiurmortai, su dvimatėje erdvėje pūpsančiais daiktais ir aksesuarais. Daugelis šių vaizdinių ant drobės ar grafikos lakštų nugulė pasąmoningai iš įvykusių performansų bei šių laikų karo vaizdais perpildyto TV ekrano ar Youtube‘o ir kitų internetinių platformų“.

Nuoroda į Uogintų video performansą:

Nuo 1993 m. kaip grupė „Archeologai“ menininkai rengia performansus, kuriems būdingas butaforiškumas, net teatrališkumas. Darbuose pasitelkia ir platesnį kūrybos formų arsenalą – skulptūrą, grafiką, tapybą, instaliacijas. Kūrėjai dalyvauja šiuolaikinio meno festivaliuose Lietuvoje, Latvijoje, JK, grupinėse parodose Italijoje, Kinijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir kitur bei rengia autorines parodas.

Renginio metu gali būti fotografuojama ir filmuojama. Informuojame, kad dalyviai gali būti matomi renginio nuotraukose ir vaizdo įrašuose, kurie gali būti paskelbti įvairiose medijų priemonėse. 

Galerijos „Arka“ (Aušros Vartų g. 7, Vilnius) naujasis darbo laikas: trečiadienį–penktadienį 12-20 val., šeštadienį-sekmadienį 12–17 val. (valstybinių švenčių dienomis nedirba).

Paroda yra galerijos „Arka“ ir Lietuvos dailininkų sąjungos kūrybinės programos dalis. Organizacijos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Autorius

Previous Story

Dialogas baltoje jūroje

Next Story

Paroda „Kino teatras – slėptuvė nuo gyvenimo“ atkeliauja į Kauną

Latest from Blog

Discover more from KRITIKOS ATLASAS

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Siūlomi įrašai

Piešinių paroda G R I F A D O S*

LDS galerijos „Arka“ informacija Piešinių paroda G R I F

Grupinės parodos „[į / iš]sišaknijimas / [up]rooting” atidarymas ir lydintys renginiai

LDS galerijos „Arka“ informacija Gruodžio 16 d., penktadienį, 18 val.,